Stranden skal være for alle
Artiklen "Stranden skal være for alle" er fra Morgenavisen Jyllands-Posten, den 28. juni 2002, og er skrevet af journalist JETTE AAES
En handicappet skolelærer bruger sommerferien på at undersøge kvaliteten af danske handicapvenlige badestrande. På eget initiativ og for egen regning.
Jens Badestrand. Kælenavn i en kommune - øgenavn i en anden. Selv er Jens Dalsberg bedøvende ligeglad med tilnavnet - bare landets kystkommuner forstår budskabet: At sikre handicappede gode adgangsforhold til mindst en badestrand.
På egen hånd, eget initiativ og for stort set egen regning bruger han i øjeblikket sin sommerferie på at gennemtrawle strandene på Fyn og Jylland og de tekniske forvaltninger i både amter og kommuner. I forsøget på at få et samlet overblik over strandenes tilgængelighed for folk med handicaps og kommunernes og amters indstilling og indsats på området.
Projektet skal munde ud i en rapport, som han vil sende til samtlige kystkommuner og amter. Præcis som han allerede har gjort med badestrandene på det meste af Sjælland.
"Desværre møder jeg mest sørgelige syn. Nogle kommuner og amter aner ikke, hvad jeg taler om, når jeg ringer og spørger til handicapvenlige badestrande. Andre kender til begrebet, men har grebet opgaven helt forkert an," siger Jens Dalsberg.
Tårer i øjnene
|
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK
|
Vi møder ham ellers på en rigtig god dag. Stedet er Hvide Sande ved den jyske vestkyst.
"Jeg får næsten tårer i øjnene ved synet af denne strand. Hele projektet er bare gennemtænkt og det fungerer," siger han.
Han blev selv handicappet for fire år siden. På vej fra hjemmet uden for Sengeløse til jobbet som skolelærer mistede han kontrollen over sin scooter og knuste sin ankel. det lykkedes lægerne at redde benet, som dog var permanent handicappet. Jens Dalsberg´s ankel er forskubbet flere centimeter og kræver altid fast grund, for at han kan støtte. Det fandt han ud af, da han sommeren efter som sædvanligt skulle på stranden for at bade. Han kunne ikke gå i sand.
"Nogle mennesker lægger sig deprimerede ned efter at være blevet handecappet. Sådan er jeg ikke. Jeg er vædder og der skal ske noget, og et eller andet sted havde jeg hørt udtrykket handicapvenlige strande," siger Jens Dalsberg.
Han ringede til Frederiksborg Amt og fik langt om længe fat i en person, der vidste noget om den sag. Faktisk var der hele 13 af slagsen i amtet.
"Hold da fast, tænkte jeg. Dem vil jeg prøve alle sammen for at finde den bedste. Men det var en deprimerende oplevelse. Kun to fungerede," siger Jens Dalsberg.
Han sendte samtlige vurderinger til Frederiksborg Amt, der straks takkede og tog fat i kommunerne for at få forholdene bragt i orden. Det gav mod på mere.
Enkel evaluering
Selvom Jens Dalsberg er alene om projektet har han en mindre sponsor: Dansk Center for Tilgængelighed i Århus. Ved hver strand bruger Jens Dalsberg både centrets vurderingsskema og sit eget, der kun fylder en A4 side. Det er inddelt i kategorier som parkeringsforhold, handicaptoilettet, adgangsforholdene til stranden og badeplatformen.
"En handicapvenlig badestrand skal desuden være indrettet i pagt med naturen. Den må ikke skæmme," siger Jens Dalsberg.
Og øjnene lyser op, når han bruger stranden i Hvide Sande til at illustrere det gode, funktionelle eksempel: Der er handicap plads, handicaptoilet og det såkaldte strandfortorv, som de handicappede skal bruge til at gå eller køre på ned til stranden, er omkranset af granris, som forhindrer, at de fyger til.
Fyn og Sønderjylland er han ikke bleg for at nævne som håbløse.
Men en af mine store sejre er et brev fra Fyns Amt, som straks vil gå i gang med at forbedre forholdene på amtets tre egne strande samt presse på i kommunerne for at få dem i gang med projekter," siger Jens Dalsberg, der stort set ikke selv får tid til at nyde de lovede kommende badetiltag. For næste sommer er allerede afsat til et nyt projekt: Handicapvenlige campingpladser. Så bliver han sikkert kendt eller frygtet som Jens Campingplads.
Artiklen ovenfor, "Stranden skal være for alle", er fra Morgenavisen Jyllands-Posten, den 28. juni 2002, og er skrevet af journalist JETTE AAES
**
RELATEREDE EMNER:
Badegæster skal have en oplevelse
Stranden er for alle (om kørestole på stranden)
Når jeg ser et blåt flag smælde
DRUKNING, GENOPLIVNING & REDNINGSAKTIONER
KYSTMORFOLOGI
TURIST-ASPEKTET
HISTORIE
REDNINGSUDSTYR
UDLANDET
KYSTLIVREDDERPRØVEN
|