n rundspørge - foretaget af Nordjyske Stiftstidende - til nordjyske kommuner viser, at kun 2 ud af 13 institutioner har "fælles regler på området".
Det nordjyske folketingsmedlem Inge-Lene Ebdrup siger om sagen til Nordjyske Stiftstidende: "Set i lyset af ulykken forleden synes jeg det er helt relevant, at kommunerne prøver at lave en normeringsnøgle for ture ud af huset. Man har jo regler for normeringen i huset og det skal der selvfølgelig også være, når man skal ud af huset". Folketingsmedlem Inge-Lene Ebdrup er p.t. (utimo juli 2002) stedfortræder i folketingets socialudvalg.
Hun mener, at kommunerne bør lave en normeringsnøgle, der skal godkendes alt efter hvilken aktivitet, der er tale om.
Ulykken på Hornbæk badestrand i Nordsjælland i tirsdags (16.07.02), kostede en otte-årig dreng fra København livet, da en pædagog fra en privat institution i København tog til stranden i Hornbæk med 12 børn, der fik lov at bade også efter at kystlivredderne ikke længere var på vagt.
Kommunerne overlader ansvaret til pædagogerne
I de nordjyske kommuner er det ofte op til den enkelte institution at fastlægge sikkerhedsreglerne, når børnene skal på badeudflugt til stranden og der findes ingen klare regler herom, oplyser Nordjyske Stiftstidende den 19. juli 2002.
Aalborg
Aalborg kommune er en af få kommuner i Nordjylland med klare fælles regler for både børnehaver, skoler og fritidsordninger.
Her skal der altid to voksne med børnene på badetur; een i vandet og een på stranden. Kommunens regler, der er fra november 1999 er udførlige og kræver skriftlig tilladelse fra forældre og en ok sundhedstilstandsattest.
Gælder det badning i svømmehaller uden for offentlig åbningstid kræves, at een af de voksne har livredderprøve, hvilket også gælder ved strand og sø. Inden for offentlig åbningstid og i Aalborg Friluftsbad har pædagogerne også hovedansvaret for børnene uanset, at der her er overvågning fra stedets livreddere. Aalborg kommunes hovedregler kræver "et rimeligt antal voksne i forhold til de deltagende børn". Ifølge aalborg kommunes regler skal børnene også opfordres til at holde øje med hinanden parvis og lære ikke at råbe om hjælp i kådhed.
Skørping
Som følge af drukneulykken på Hornbæk badestrand i Nordsjælland i tirsdags (16.07.02) - hvor en otte-arig dreng druknede mens to blev genoplivet - har pædagogisk konsulent Gunnar Surland i Skørping kommune taget et tjek rundt om i Skørping kommunes daginstitutioner.
Til Nordjyske Stiftstidende (19.07.02) udtaler Gunnar Surland: "Selvfølgelig har jeg ringet rundt, når der sker sådan noget. Efter at det tidligere daginstitutionscirkulære er ophævet, har vi ikke fået lavet et egentligt regelsæt selv, men det er mit klare indtryk, at vi har et uanmindeligt ansvarligt personale," siger Gunnar Surland.
Udgangspunktet for børnehaverne er generelt, at "VI TAGER UD OG SOPPER". Dette sker højest to gange pr. år og i sommerferietiden, hvor der er få børn i institutionerne.
I Skørping kommune sørger man for, at der er fire til seks voksne pr. 20 børn. Tillige fordeler pædagogerne børnene imellem sig, så én pædagog holder øje med bestemt udvalgte børn. Det er ikke brugt, at alle går i vandet på een gang, når man er afsted.
Skolefritidsordningerne i Skørping kommune følger stort set de samme regler og har som en ekstra sikkerhed bestemt, at der i enhver institurion til enhver tid er en pædagog med gyldig livredderprøve.
Hirtshals
Ifølge Nordjyske Stiftstidende (19.07.02) må dagplejemødre i Hirtshals kommune ikke medbringe børn ved stranden, endsige opstille legebadekar i haven. I Hirtshals kommune har institutioner og fritidsordninger ikke faste regler for sikkerheden, oplyser Nordjyske Stiftstidende. Men ofte er der tre ansatte med på strandturene ved havet: En på land; en i strandkanten og den tredje yderst i havet, hvor ingen børn må komme forbi.
Skagen
Skoleinspektør Carsten Hansen, Ankermedets Skole, oplyste til Nordjyske Stiftstidende, at skolen har klare regler for en badeturs forløb og for, hvad eleverne må og ikke må. "Vi har altid to voksne i vandet, når der bades, og ingen af eleverne må gå længere ud, end dertil hvor de voksne er. Desuden er der forbud mod, at eleverne svømmer frit, ligesom der skal være indhentet tilladelse fra forældrene. Jeg tror, at vores forholdsregler er så stramme, at nogle af eleverne nok synes det er lidt kedeligt at være med skolen på stranden. Men reglerne er nødvendige," siger skoleinspektør Carsten Hansen"
Hobro
I Hobro følger folkeskolerne de regler, der er fastsat i bekendtgørelse og vejledning, oplyser Hobros skoledirektør Jens Nielsen. "Reglerne er detaljerede og skrappe, hvilket medfører, at stort set ingen skoler bader fra åben strand.
Der er det for svært at overholde reglerne, siger skoledirektør Jens Nielsen til Nordjyllands Stiftstidende. Han siger, at når det gælder børnehaver, findes der ingen centrale baderegler. Den enkelte institution må selv lave reglerne. "Men de tre-fem-årige bader jo ikke på samme måde og på dybt vand, som elever i folkeskolen gør det," siger skoledirektør i Hobro Jens Nielsen til Nordjyske Stiftstidende.
Frederikshavn
Frederikshavn kommune har en 6-punkters badevejledning, der ifølge kommunens skolechef Ruth Andersen kan tilpasses den enkelte institution. Det er jo ikke ligegyldigt, om det er tre-årige eller 16-årige, man har med på stranden, fortæller skolechef Ruth Andersen til Nordjyske Stiftstidende. Ruth Andersen fortæller, at der altid skal være mindst een med, som har en bestået livredderprøvn. Mindst een skal stå på stranden og mindst een skal stå i vandet under børnenes badning.
Pandrup
Leder af Blokhusvejens Børnehave oplyser i artiklen fra Nordjyske Stiftstidende, at Pandrup kommune ikke udstikker overordnede retningslinier til institutionerne. Børnehaven har sin egen bestemmelse om, at personalet ikke tager børnene med i vandet overhovedet ved strandbesøg. Børnene kommer kun med i vandet i svømmehaller, hvor der er livredder.
Hjørring
I Hjørring kommune har institutionerne heller ikke fælles regler for badeture. Konsulent i Hjørring kommunes børne- og kulturforvaltning, Elisabets Lindstrøm, siger i artiklen i Nordjyske Stiftstidende: "Der er nogle gamle anbefalinger til institutionerne. Men vi har vedtaget, at der skal laveas retningslinier lokalt på den enkelte institution, der selv skal finde ud af, hvad der er det mest hensigtsmæssige." I forbindelse med den tragiske drukneulykken på Hornbæk badestrand i Nordsjælland i tirsdags (16.07.02) - hvor en otte-arig dreng druknede mens to blev genoplivet - har hun den 18. juli skrevet ud til samtlige børneinstituioner i Hjørring kommune for at få en debat om sikkerheden under institutioners strandture.
Dronninglund
Ifølge Ole Mortensen, der er souchef i børne- og kulturforvaltningen i Dronninglund kommune, er det helt og aldeles op til den enkelte institution at oplyse medarbejderne om sikkerheden ved badeture ved havet.
Aabybro
i Aabybro kommune var der i to daginstitutioner pædagoger til stede, som ikke kendte reglerne, oplyses det i artiklen i Nordjyske Stiftstidende. Artiklen røber dog ikke om der er fælles regler for institutionernes badeture i Aabybro kommune.
Fjerritslev
Til Nordjyske Stiftstidende oplyste lederen af dagplejen i Fjerritslev kommune, Ellen Matthaï, at der for udflugter generelt ikke er skrevne regler.
Børnehaverne træffer selv sikkerhedsforanstaltningerne. Men altid er der ekstra personale med til stranden. For dagplejen er der regler om, at voksne aldrig må tage alene til stranden med børn.
Brovst