Kystlivredning
Sommer, sol, strand og et kæmpemæssigt ansvar. Det var hvad to idrætsstuderende fordrev de to første uger af deres sommerferie med.
Søndag den 24. juni 2001 drog artiklens forfattere mod Nordjylland, nærmere betegnet Rødhus, for at tilegne sig titlen "kystlivredder".
Af stud.scient. Jens Høyer-Kruse
& stud.scient. Rune Hede Simonsen, begge kystlivreddere.
(Denne artikel blev den 12. oktober 2001 - under titlen "Kytlivredning" - bragt i Odense Universitet´s sundhedsvidenskabelige blad Sundhed)
Virkelighedens Baywatch.
Med billeder af Mitch, røde boksershorts og piger i alt for små bikinier på nethinden, følte vi os absolut rede til at gennemgå de næste 14 dages strabadser på stranden...
Basen blev et sommerhus i Rødhus med behørig afstand til kysten, (2 km), hvorfra vi dagligt forskød til
enten svømmehallen eller stranden, for at gennemføre dagens træning. Alle syv aspiranter, fem drenge og to piger, deltog på frivillig basis og selve kurset bød på gratis kost og logi,
udover kursusdiplomet og en på "opleveren". Lærergruppen bestod af et hold erfarne kystlivreddere, med årelang erfaring i nordsjællandsk og amerikansk kystlivredning, og alle havde reelle redninger i rygsækken.
|
Kurset bestod selvsagt af en masse svømning i både hav og hal.
Hver morgen startede eksempelvis med en omgang "run-swim-run" i hav og denne kolde afvaskning gjorde has på selv den mest indædte B-mand. Derudover blev der undervist i livredning, førstehjælp, sejlads i modtorbåd, dykning, kystmorfologi, bjærgning og knob.
Dybdedyk på åbent hav var også en af de store udfordringer, henset til Vesterhavets grumsede beskaffenhed. Dykket var på ca. 7 m. Længdedyk på 25 m. Slutteligt gennemgik man en praktisk samt skriftlig prøve, der selvfølgeligt skulle bestås.
Hverdagen og redningsposten
Der er laaaangt fra den action-prægede og spændende hverdag, som Mitch og Co. oplever på de californiske strande og til strandlivet i Jammerbugten. Man fandt hurtigt ud af, at der var gode og dårlige dage. På dårlige dage var der ikke et øje på stranden, men man opsatte stadig posten, kontrollerede vind- og bølgeforhold, vand- og lufttemperatur og
holdt godt øje med stranden. De gode dage var ikke meget anderledes "bortset" fra de tusinder af badegæster, der så også skulle passes på.
|
Som kursister var vi en del af det daglige beredskab på posten. Og selvom der var enkelte dårlige dage, betød det ikke, at vi på noget tidspunkt kedede os på stranden. Vi havde indbyrdes konkurrencer i forskellige livrednings-discipliner og svømmetrænede også en del. Derudover patruljerede vi op og ned ad stranden til fods eller i vores firehjuls-trucks.
Drama på havet
Udover den daglige svømme- og bjærgetræning brugte vi mange timer med at blive fortrolige med motorbåd, havkajak og surfbræt i forbindelse med redningsaktioner.
Disse simulerede redningsaktioner blev dog lidt for realistiske en gang imellem. En af gangene faldt to mand ud af motorbåden i høj sø og blev efterfølgende sejlet over og ramt af skruen!
Kun en lynhurtig og iskold reaktion fra føreren af motorbåden forhindrede den totale katastrofe. De slap mirakuløst fra mødet med
skruen med et par sting i hoved og på underben samt flossede våddragter.
Knap så dramatiske og glamourøse redningsaktioner var blandt andet, da vi hjalp en is-bil op af det løse sand og da vi hentede en oppustelig hval der, i fralandsvind, var på vej til England.
|
På ægte pionérvis
Kurset var arrangeret af Støtteforeningen Kystlivredning i Nordjylland. Foreningen er en græsrodsbevægelse, der igennem sponsering og sparsom støtte fra lokale myndigheder finansierer en privat redningspost på én af
Danmarks mest benyttede strande. Organisationsmæssigt kommer inspirationen fra Australien, hvor beboere opretter små lokale kystlivredningsklubber. Opretholdelsen af foreningen og kystlivredningen i Nordjylland beror på frivillige kræfter og er på denne non-profitable vis med til at skabe tryghed for danske såvel som
udenlandske badegæster ved de danske kyster.
**
- Med venlig hilsen Jens Høyer-Kruse & Rune Hede Simonsen, begge kystlivreddere.
|
Artiklens to forfattere - kystlivredderne Rune Hede Simonsen (t.v.) & Jens Høyer-Kruse (t.h.) på patrulje.
[Læs mere om samme kursus]
[ The Dream Team ]
[ REDAKTION ]
[ Lær livredder-flagene at kende! ]
|