Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section ( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion

DU ER EN LIVREDDER

Nyhedsmedie for Kystlivredning Har du nogensinde været til stede ved en alvorlig ulykke? Pludselig kan det være dig, som må redde et andet menneskes liv. Læs grundreglene i livredding her.

Kilde: mozon.no

Hver eneste dag reddes liv ved at nogen i nærheden af en ulykke ved hvad de skal gøre og kommer til undsætning. Hvad enten det er bilulykker, drukning eller hjertestop – så er det din indsats, som kan redde et andet menneskes liv.

Umoralsk og strafbart
Det allerbedste er selvsagt at du gennemfører et kursus i førstehjelp og livredding. Røde Kors er en af flere organisationer, som tilbyder sådanne kurser. Men selv om du ikke er uddannet som livredder, har du ikke noget valg dersom du er den nærmeste til en alvorlig ulykke. Det er både umoralsk og juridisk set strafbart ikke at forsøge at hjælpe et menneske i nød dersom du er i stand til det.

Livredderens sikkerhed
Husk alligevel, at du ikke skal kaste dig hovedkulds ind i en farlig situation. En af de vigtigste regler i livredning er, at du ikke skal udsætte dig selv eller andre for yderligere fare. Det værste som kan ske er, at ambulancen må tage flere mennesker med sig, fordi livredderne selv blev ramt af ulykken.

Foto af LIVREDDER
PROTOTYPEN ?
Mange ikke-livreddere ser nok personen ovenfor som prototypen på en livredder eller en kystlivred-der - uden at tænke nærmere over det store kendskab til livrednings-teori og redningsudstyr, som står sin prøve i enhver redningssitua-tion. F.eks. skal en kystlivredder i dag kunne betjene en AED hjerte-starter. Kan du det?

Tre hovedregler i en livredning
Uanset hvilken slags ulykke der er tale om, Gælder tre hovedregler for, hvad der først og fremmest skal gøres:

  • Få overblik over situationen
    Det første du skal gøre er at forsøge at forstå, hvad der er hændt og om det er muligt at også du eller flere andre kan komme til skade. Dersom der ikke er fare for dit eller andres liv og helbred, er næste trin at undersøge hvilke slags skader, som er sket i ulykken. Samtidigt må ulykken øjeblikkeligt og om muligt standses.

  • Tilkald hjælp
    Når nogen er alvorligt skadet, skal du begynde med at ringe til nødtelefonen, der har nummer 1-1-2. Her skal du forklare hvem du er, hvad der er sket og hvor du befinder dig. Sørg for, at det du siger bliver bekræftet, så du undgår misforståelser. Skaf hjælp fra andre som er i nærheden.

  • Uddeleger ansvar
    Nogen må tage kontrollen over ulykkesstedet. Så længe der ikke er fagfolk til stede, er det naturligt, at den første på stedet tager kommandoen. Giv klare beskedder til andre om, hvad der må gøres. Der må foretages en sikring af ulykkesstedet for at undgå, at andre bliver skadet: Er der tale om et trafikuheld, kan en afmærkning af ulykkesstedet foretages med advarselstrekanter, så der gøres plads for ambulancen ; Er der tale om en ulykke i vandet, kan en afmærkning af ulykkesstedet gøres med markerings-bøjer, der er standardudstyr i enhver kystlivredders redningsbåd. MENS en markering af et ulykkessted foretages, kan andre starte førstehjælp o.s.v..

Ulykke på vejen
Bilulykker kan give store fysiske skader på passagerer eller påkørte. Forsøg at stoppe store blødninger ved at lægge press oven for blødningen. Personer som er bevidstløse eller tydeligvis har store skader skal lægges i aflåst sideleje, men ikke flyttes med mindre det er absolut nødvendigt.

En bevidstløs person som sidder i bilen, må sikres frie luftveje. Sørg for at hovedet løftes til oprejst stilling, men ikke langt tilbage, og se efter åndedræt og puls. En bevidstløs person i bil med puls og åndedræt bør ikke flyttes af andre en ambulance-personalet.

Ulykke i vandet
Det første som skal gøres er at få mennesker op i båd eller på land. Ved en bådkollision kan der ligge skadede eller bevidstløse mennesker i vandet som må op så hurtigt som muligt. Tilkald opmærksomhed og få hjælp så hurtigt du kan.

Kramper eller udmattelse kan forvandle en hyggelig badetur til en tragisk drukneulykke. Mennesker som får problemer i vandet vil hurtigt gå i panik og gøre det endnu vanskeligere for dem som kommer til undsætning. Om det er muligt, bør du undgå direkte kropskontakt med en svømmer, som er i panik. Muligheden for at han vil bruge dig som et flydemiddel er nemlig stor: Han vil søge at presse dig ned i vandet, så han selv kommer op og får luft. Kast en redningstorpedo (can eller tube) eller noget annet som flyder godt, eller ræk en åre eller bådshage ud mellem dig og ofret.

Lær dig førstehjælp
Når situationen er under kontrol, er turen kommet til at udøve førstehjælp. Kunstigt åndedræt og hjertekompression er de mest grundlæggende færdigheder, du bør beherske. Korrekt behandling af chok, brandskader og blødninger er også en vigtig kundskab.
**

-mozon.no



[ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]


**
RELATEREDE EMNER:

Kend kystlivredderens FLAG
KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
Foto: Livredning.DK
Hvad er en livredder / kystlivredder ?
Havsvømning hitter for livredder og kystlivredder
AED I DANMARK
Livredder, pas på smittefare!
Livredning - Artikler - Kystlivredning
Er ventetiden planlagt mord?
Avis skaber debat om mangelen på AED hjertestartere i Danmark
550 stk. AEDs til New York skoler
Uerfarne kan anvende defibrillatorer
Se og hør PowerHeart AED Demo i FLASH (med orginal lyd)
Diverse fotos af ny defibrillator (AED)
Derfor POWERHEART AED på badestranden
Derfor POWERHEART AED til politiet
AED er brugervenlig - selv for børn
AED'ens vej til lægmandsbrug
Operation Hjerteslag: AED i hjemmet
Lille hjertesag stor folkesag (PAD)
American Airlines udstyrer fly med 300 defibrillatorer (November 1996)
Lov påbyder defibrillatorer (AED) i skoler i USA
En AED med en Ph.D.
Deltag i ON-LINE DEBATFORUM om AED-defibrillatorer i offentligheden
DRUKNING, GENOPLIVNING & REDNINGSAKTIONER
OPGAVERNE PÅ STRANDEN
KYSTMORFOLOGI
TURIST-ASPEKTET
HISTORIE
REDNINGSUDSTYR
UDLANDET
KYSTLIVREDDERPRØVEN
HOLDFOTO af kystlivreddere ved livreddertårn
HVAD ER EN KYSTLIVREDDER ?
BLIV KYSTLIVREDDER




Livredning.DK

WWW Livredning.DK

Op igen
Copyright © 1990-2005  • Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion